De AEX eindigde 1,55 punten (0,5 procent) lager op 336,55 punten. Op 14 september bereikte de AEX met 338,28 punten de hoogste slotstand van dit jaar tot nu toe.
De MidKap-index daalde 1,76 punten (0,3 procent) tot 524,19 punten. De beurzen in Londen en Parijs zakten tot 0,3 procent. Frankfurt sloot 0,1 procent hoger.
Tegenwind
De beurshandel kreeg enige tegenwind door een teleurstellend cijfer over de consumentenuitgaven in de Verenigde Staten. Die zijn in oktober onverwacht gedaald. De blik bleef echter vooral gericht op Washington, waar de Democraten en Republikeinen nog altijd ruziën over de aanpak van de Amerikaanse schuldenlast.
In Europa lieten de Duitse winkelverkopen in oktober een sterker dan verwachte daling zien. Daarnaast bleek dat de werkloosheid in de eurolanden vorige maand is gestegen tot het recordniveau van 11,7 procent.
Noodzakelijk
President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) liet vrijdag weten dat de eurozone nog niet uit de crisis is, maar vanaf de tweede helft van volgend jaar zou moeten herstellen. Volgens Draghi staan bezuinigingsmaatregelen die regeringen moeten nemen een sneller herstel in de weg. De maatregelen zijn echter noodzakelijk, benadrukte hij.
Maritiem dienstverlener SBM Offshore wist de sterke koerswinst van eerder op de dag niet vast te houden en sloot 0,9 procent hoger. In de middaghandel ging het fonds nog 4,5 procent omhoog.
AkzoNobel
Verffabrikant AkzoNobel was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 1,1 procent en bodemonderzoeker Fugro noteerde een winst van 0,9 procent. Telecomconcern KPN stond onderaan met een min van 3,2 procent.
TNT Express zakte 0,9 procent. De pakketbezorgers UPS en TNT Express willen activiteiten verkopen en luchtvrachtcapaciteit beschikbaar stellen aan concurrenten om de zorgen van Brussel over hun beoogde samensmelting weg te nemen.
De euro stond op 1,3005 dollar, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 88,36 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl